PRIPRAVA NA SEZONO
Lepi rumeni bojliji

Za strastnega ribiča – predvsem kraparja,  je zima najslabši del leta. Vleče se, živci trpijo, mrzlo je in ni in ni konca temu. Je pa po drugi strani mogoče dobra, saj imamo na razpolago ogromno časa, da si obnovimo zaloge – tu predvsem mislim na drobni pribor (trnke, lakse ipd.) si svoj glavni pribor očistimo, namažemo in ga pripravimo na naslednjo sezono.
Jaz te drobnarije po navadi kar hitro uredim, potem pa si večji del vzamem čas, da pretuhtam nove opcije glede taktike in predvsem hrane (bojlijev), katero bom uporabil v prihajajoči sezoni. Ker eno vrsto smrdečih (narejenih na bazi ribjih in mesnih mok) bojlijev že več let uporabljam – saj je njihova zanesljivost praktično 100% – ne glede na kateri vodi z njimi lovim, sem  se odločil, da poiščem podobno zanesljivo varianto, vendar na bazi rastlinskih mok – oz. dišeče/sadne bojlije. Kot sem že omenil, sem zaradi obilja časa pričel z raziskavo po spletnih straneh. Sprva sem »vohunil« na straneh svetovno znanih proizvajalcev bojlijev, nato pa na različnih ribiških portalih. Iz teh spletnih strani, sem izluščil najbolj zanimive variante ter si jih na koncu skombiniral in priredil po svoje.
V vednost: Bojli ne smemo sestaviti samo na podlagi mok, ki so nam všečne (cena, okus, aroma..) temveč moke vedno kombiniramo tako, da končni izdelek – bojli, dobi 100% vrednost (vlakna, železo, vitamini, proteini itd) kar pomeni, da bo ribi vedno privlačen in seveda neškodljiv. Da dobimo tak izračun pa seveda moramo poznati sestavo moke, njihove vrednosti in potrebo ribe.. Na žalost, še vedno večina ribičev posega po bojlijih, ki jih prepričajo le na podlagi vonja, barve in nizke cene (rezultati pa so na koncu seveda znani..)
No pustimo to, saj bi o tem lahko pisal in debatiral cel dan.. V glavnem, ker pričakujem spet zanimivo sezono in sem bil že zelo nestrpen, sem se lotil izdelave mojih novih bojlijev. Za mix sem uporabil 5 kg različnih mok (moke so seveda skrivnost), 55 jajc (domačih) ter tekoče dodatke (aroma, betain, olje, melaso..) Bojlije sem pričel sestavljati ob 09.00 uri, končal pa ob 15.30 uri. Po 24 urnem sušenju, sem bojlije stehtal in ugotovil, da je skupna količina le teh 8,5 kg. Bojlije sem po sušenju dal  v zamrzovalnik in sedaj lepo čakajo na pomlad. Moram priznati, da me res zanima, kaki bodo rezultati in če mi je ta kombinacija uspela - kar pa bomo seveda videli.
Za zanimivost še naj omenim to, da sem na koncu naredil izračun za 1 kg teh novih bojlijev  in če to primerjam s kupljenimi, bi lahko rekel, da bi za to ceno brez težav dobil že precej drage bojlije. Ampak to mene kot strastnega kraparja ne ovira, saj vem kaj ribi ponujam in to, da sem uspešen na podlagi lastnega izuma, pomeni dodatni uspeh in veselje.

Tako ribiči, to je za sedaj vse in upam, da sem vas dovolj motiviral, zavihate rokave in pričnete z izdelavo lastnih bojlijev.

O rezultatih bom poročal v začetku sezone.

V prilogi si še lahko ogledate potek izdelave bojlijev in končni produkt.

Lp!
Napisal: Boris


Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net