RIBOLOV NA JEZERU NEGOVA
Jezero lokvanjev

Kot je že običaj, se vedno proti koncu sezone odpravim nekamor na kratko ribiško kampiranje. Ker letos ribiški kolega zaradi družinskih obveznosti ni mogel iti zraven, sem se odločil, da bom pa odšel sam, vendar nekamor blizu. Kam oditi je bila težka odločitev, saj sem praktično vse vode v bližini že obdelal, sem pa se na koncu odločil za jezero Negova, kjer sem kampiral že leta 2007.

Ker je to jezero zaradi svoje specifike - velike gostote lokvanjev zelo mamljivo in tudi dokaj neobremenjena z lokalnimi ribiči - saj tudi oni za ribolov morajo doplačati, sem se nadejal dobrega ribolova.. Za ribolovni termin sem določil datuma 13 in 14. september.
En dan prej sem si odšel pogledat jezero, katero pa me je presenetilo, saj je glede na leto 2007 bilo še bolj zaraščeno oz. poraščeno z lokvanji. Kljub temu to ni omajalo moje ribiške volje, kvečjemu je bil le še dodaten izziv za boljši ribolov. Izbral sem si lokacijo kjer bom kampiral - prva pozicija v gozdu, ki mi bo tudi nudila prijetno senco skozi cel dan. Ker sem imel že vse s sabo, sem na hitro opravil sondiranje jezera ter okrog 70 m od obale, na globimi 2,5 m, postavil bojo. Mesto sem obilno prihranih s koruzo, ječmenom ter okrog 1,5 kg bojlijev.
Drugi dan 13. septembra sem že zgodaj zjutraj bil na poziciji svoje mesto sprva pošteno dohranil, nastavil palice, potem pa pričel s postavitvijo kampa. Prvi prijem sem imel okrog 10 ure, kateri pa se mi je odpel. Naslednji je bil pol ure za tem in ven sem povlekel 5 kg, lepega in zdravega luskinarja. Do mraka sem imel še več prijemov, vendar nič večjega - večinoma krape do 6 kg. Ker sem imel pred nosom lokvanj, okrog 7 m od obale, sem se odločil, da si bom čas krajšal z ribolovom ribjega drobiža. Nahranil sem s za peščico tajgerja in ostale hrane ter lovil na gnojnega črva. Po dveh prijemih ploščičev, mi je nekaj silovito prijelo in odrvelo naravnost v lokvanje. Po dolgi borbi - utrujanju, sem ujel prekrasenega luskinarja teže 11,80 kg (fotografija), česar skoraj nisem mogel verjeti, saj sem lovil na match palico z 0,20 mm silkom, na trnek št. 10 in enega črva.. Ta prijem mi je dal misliti, da so kapitalci v bližini - ob obali in da moram nemudoma spremeniti taktiko.. Vendar te taktike nisem spremenil še ta dan, temveč sem vzrajal na sredini, kjer so se mi prijemi kar vstili in še vedno nisem prekoračil največje teže 6 kg.. Drugi dan sem se odločil, da eno palico vržem čisto k robu, kjer je bil manjši zaliv in so bile vidne potopljene veje in gosti lokvanji (fotografija). K trnku sem vrgel 5-6 bojlijev in čakal.. Ni trajalo dolgo, da sem imel prijem (dopoldan) in z muko ven spravil zanimivega 9 kg krapa, kateremu je manjkal del zadnje plavuti (na sliki). S takim načinom ribolova sem nadaljeval vse do zaključka kampanije in ob robu imel silovite prijeme, vendar pa mi jih je 80 % utrgalo v vejah in lokvanjih. Kar pa sem po nekem čudu uspel "pripeljati" ven, pa so bili sami lepi krapi.

Na koncu kampanije sem seštel težo ujetih krapov, ki pa je bila 96,7 kg - prevladovali so krapi med 1 in 6 kg, vsi ujeti na krmišču v sredini jezera. Večji pa so bili ujeti v robu...

Za konec; Z jezerom sem bil zelo zadovoljen - zaradi miru, neobremenjenosti vode in specifike - lokvanjev in s tem tudi posledično dokaj exstremnega ribolova.. To jezero bom še sigurno obiskal v prihodnosti, vendar pa se bom tedaj bolj pripravil na pogoje in način ribolova.
 
Ostalo;
Jezero Negova je veliko 11,3 hektarja v katerim pa domuje obilo krapov, amurjev in ribljega drobiža. Dnevna ribolovna dovolilnica stane 15 eur, nočna pa 18 eur - za člane je ta cena na pol.. Dovoljen lov je na dve ribiški palici, ni pa dovoljeno hraniti s čolni. Dovolilnico lahko kupite v Negovi - v gostilni Graščak.

Napisal; Boris

Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net