POGIN RIB NA REKI ŠČAVNICI
žalosten konec

15.6.2011 so občani naselja Veščica ter čuvaji RD, na reki Ščavnci - na odseku med naselji Veščica ter Razkrižja, opazili večjo količino poginulih rib.
O tem je bila takoj obveščena naša RD, policijska uprava Murska Sobota (PP Ljutomer), naknadno g, Sočič iz Veterinarske uprave M.Sobota ter predstojnica Vodnega gospodarstva. Omenjeni so opravili ogled kraja pogina in in pričeli z zbiranjem prvih obvestil (odvzem vzorcev vode, razgovori z občani ipd..)
V ogledu so ugotovili, da je pogin bil že opazen od mesta Ljutomer (od čistilne naprave) pa vse do izliva reke Ščavnice v reko Muro. Največja koncentracija poginulih rib je bila opazna na predelu Veščice, ker je tudi to območje najbolj poraslo z gosto travo, katera je poginule ribe zadržala. Ocenjuje se, da je poginilo za okrog 200 do 300 kg rib - predvsem ribjega drobiža (rdečeoka, klen, ploščič..), vendar pa natančno točna količina ne bo nikoli znana, saj je večji del rib že odplavilo v reko Muro.  Zakaj je do pogina rib prišlo trenutno še ni znano, upajmo pa, da bo analiza vode opravljena in smiselna (pretok), da se ugotovi ali je temu botrovala človeška roka ali pa je le narava naredila svoje... 
Ta žalostni dogodek nas še enkrat opominja, kako je lahko narava krhka, zato pa po nepotrebnem ne posegajmo v njo, saj le sami sebi delamo slabo..
Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net