RIBOLOV NA REKI SAVINJI
reka polna življenja

Kot vsako leto, smo se prijatelji tudi letos odločili, da gremo na pozno jesen odkrivat čarov ribolova na druge reke in se pri tem skupno določili, da gremo na reko Savinjo. Ker imamo – hvala bogu po Sloveniji ogromno ribiških prijateljev in tudi na tistem območju, smo kontaktirali z njimi in si pred odhodom pridobili koristne informacije – predvsem o lokaciji in o aktivnosti ribe.

Določili smo datum odhoda 13.11.2009 (petek 13 ) in ob približno 08.30 uri prispeli v mesto Laško, kjer smo v turistični agenciji kupili dnevne dovolilnice, ki so na posameznika stale 11 EUR. Najprej smo si ogledali traso ribolova, ki je bila pred laškim mostom in ob vpogledu na skoke rib, pričeli nestrpno s pripravo. S sabo smo prinesli večjo količino različne krme in sicer vsaki je imel na razpolago približno 5 kg krme za podusti, platnice, mrene v kombinaciji z belimi drobtinami - k temu pa še vsaki po 1L kostnih-belih črvov.  Ko smo si izbrali vsak svojo pozicijo, smo na začetku obilno nahranili ter pričeli z ribolovom. Ni trajalo dolgo, ko smo vsi zapovrstjo dobivali prijeme in ob občasnem „dokrmljenju“ te prijeme imeli vse do konca naše dnevne turneje. Moram poudariti, da ta dan res ni z ničemer spominjal na zloglasen petek 13, saj smo imeli prekrasen sončen in topel dan, k temu pa še obilico prijemov.
Rekapitulacija: V večino so na našo presenečenje lovili kleni ( 75%), mrene (15%) podust in platnica (10%).
Vse ribe so bile sprotno izpuščene nazaj v njihovo domovanje, zato si na koncu nismo mogli ogledati skupnega ulova, smo pa bili skladni z mislijo, da je vsak ujel vsaj sto ali več rib, kar je bilo veliko več od našega začetnega pričakovanja.

Informacije o ribolovu na reki Savinji;
Če kdo namerava loviti na reki Savinji je dobro vedeti, da je pri njih prepovedan ribolov na živo vabo – to vključuje tudi kostne črve. Kostne črve je dovoljeno uporabljati le na tej trasi kot smo bili mi (območje med dvema mostovoma) s tem, da se v tem primeru mora kupiti ribolovna dovolilnica po sistemu ujemi in spusti.
Za ribolov smo uporabljali ribolovne palice vrste – „bolognez“ dolžine 6-7 m, vrvica oz. Predvrvica debeline 0.16 mm, trnki veličine 10-12 ter 4-5 gramske plovce oblike hruške oz. Jabolke.

Napisal:
Boris.

Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net